4. 10. 2020 Rozhovor P. Adama Grabiece s Adamem Stráníkem

Rozhovor s Adamem Stráníkem – mistrem České republiky v kickboxingu (20 let), 1. 10. 2020 (rozhovor vede P. Adam Grabiec)

Adam: Jak tě mám správně oslovovat? Adame, to ano…. Ale možná Mistr České republiky…. v čem?

Adámek: V kickboxu. Kategorie K1 a full contact (plný kontakt). K1 je nejvíce prestižní.

Adam: Kdy to u Tebe začalo?

Adámek: S bráchou jsme se furt prali. Brácha, František začal chodit na box, když mu bylo asi 15. Mě to také táhlo. Chtěl jsem tam. V 6. třídě jsem poznal jednoho kluka, který chodil do Litomyšle na kickbox. Tak jsem s ním párkrát šel to zkusit. Od té doby mě to chytlo. V Litomyšli jsem to stejně nějak dlouho nevydržel. Ty podmínky se mě nezdály tehdy moc dobré. Tak jsem přestoupil do Vysokého Mýta a tam v tom pokračuju.

Adam: Kolik Ti je?

Adámek: 20…. 26. října mě bude 21.

Adam: Byl jsem u tebe na narozeninách vloni když jsi slavil kulatiny. Musím ti říct, že mě moc potěšilo, kdy jsi mě pozval na narozky. Nějak se neznáme z kostela. Ty nejsi praktikující a přesto jsi mě pozval… navíc jsi mladý a klidně bych mohl být tvým tátou…

Adámek: Já vám moc děkuji, že jste přišel.

Adam: Jaký je tvůj vztah k víře?

Adámek: Určitě nestavím se proti…. Víceméně to zatím prožívám soukromě. Jsem pokřtěný a určité věci řeším ve svém nitru.

Adam: Děkuji ti za upřímnost…. Je potřeba zdůraznit, že Dolní Újezd má mistra České republiky v kickboxingu. Nevím, jestli si to uvědomujeme. Mnozí ani o tom asi neví.

Adámek: Když Dolní Újezd vyhraje fotbalový zápas, tak to o tom vědí asi všichni. Což je v pořádku. Je to fajn… Jsem samozřejmě velmi rád, že jsem získal mistra České republiky. Ten sport trénuji docela dlouho… Teď přišel tenhle úspěch… Tak jsem velmi rád. Chtěl bych samozřejmě uspět nejen u nás, ale i ve světě. Teď momentálně kvůli koronaviru je to zastavené, ale doufám, že do budoucna bude to možné, abych se zúčastnil mezinárodních soutěží… Abych mohl reprezentovat naši vlast a samozřejmě i Dolní Újezd ve světě. To byl bych rád. Jsem druhý rok v reprezentaci České republiky.

Adam: Určitě tyto úspěchy, které máš nepřišli sami…

Adámek: Člověk musí být důsledný. Kolikrát se mě nechtělo na trénink. Ale táta mě povzbudil, dovezl mě tam a pak jsem měl z toho radost. Nic nepřichází samo. Člověk musí se snažit, musí pracovat, musí překonávat těžkosti…. Pak se zjistí, že se to vyplatí.

Adam: Ono se to vyplatí, ale za to se asi dost platí….

Adámek: Je to poměrně drahý sport. Dříve mě to všechno platili rodiče, rodina… Teď si platím sám. Ale sám nevím, jak oni to utáhli. Nemám osobního sponzora… Je to pro mě velmi nákladné. Jsem moc vděčný rodičům a rodině za podporu…

Adam: Vím a kolikrát vidím (jsme sousedi), že doma pomáháš a pracuješ spolu s vašimi… Vím, že někdy i uvaříš něco dobrého…. Rodiče jsou určitě rádi a je to pro ně nejlepší odměna…, že seš takový vstřícný, vděčný…. Adame, nechtěj se vzdávat svých dobrých vlastností…. Lidé, kteří tě znají říkají, že seš slušný, skromný, že si dokážeš popovídat i se staršími. Buď takový nadále…

Adámek: To mám z rodiny…. Stejně nás učí i trenér, abychom neměli nos nahoru.

Adam: Je něco, co bys chtěl říct od sebe nám všem?

Adámek: Nikdy to nevzdávej... Ztotožňuji se s tím, protože pár let jsem prohrával a teď se to otočilo. Člověk v životě musí něco ustát.

Adam: Adame, přeji ti, abys našel sponzora… aby se někdo takový našel. Jsi mistrem České republiky. Reprezentuješ nejen republiku, ale i nás, Dolní Újezd. Všechno nejlepší k 21. nar.

Adámek: Moc děkuji za rozhovor a všechny pozdravuji.

 

 

 

 


Kontakt

Římskokatolická farnost
Dolní Újezd

569 61 Dolní Újezd 34

P. Ing. Josef Haman
kněz
Tel.: 732 405 118
E-mail:

Kompletní kontakty


© 2024, Římskokatolická farnost sv. Martina v Dolním Újezdě u Litomyšle – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑